Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling van een vruchtje iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn.

Verloskundigen Viandenstraat Amersfoort

Tekenen van een miskraam

Soms wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is en komt de buikpijn en het bloedverlies pas later op gang.

Bij een miskraam is er vaak sprake van een afwijking van het embryo. Het embryo kan door deze afwijking niet meer groeien en wordt afgestoten. De oorzaak hiervan is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam.

Kun je een miskraam voorkomen? 

Een miskraam komt, zonder dat jij er iets aan kunt veranderen. Het is veelal niet te voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken. Medicijnen, voorzichtig doen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap en gezond leven. Overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn risicofactoren. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen een miskraam veroorzaken. Bespreek daarom het medicijngebruik al met een verloskundige of huisarts op het moment dat je een kinderwens hebt.

Hoe begint een miskraam? 

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Dit hoeft echter niet. 1 op de 5 vrouwen heeft in het begin van de zwangerschap namelijk last van vaginaal bloedverlies. Bij de helft hiervan ontstaat uiteindelijk een miskraam. Ook kunnen de zwangerschapsverschijnselen, zoals ochtendmisselijkheid of gespannen borsten, vlak voor een miskraam afnemen.

Als blijkt dat je een miskraam hebt, kun je afwachten of behandeling in het ziekenhuis ondergaan. We zullen samen de voor-en nadelen bespreken en dan kun je er met je partner rustig thuis over na denken welke behandeling je wilt.

Afwachten 

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen 2 weken vanzelf op gang. Soms duurt het langer. Je krijgt dan buikkrampen zoals bij een hevige menstruatie en het bloedverlies neemt toe. Bij pijn mag je altijd paracetamol nemen. Een miskraam bij 12-16 weken kan heviger zijn, omdat het vruchtje dan groter is. Soms verlies je dan ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is in verband met infectiegevaar verstandig geen tampons te gebruiken of in bad te gaan.

Bij een miskraam is er een kleine kans op hevig bloedverlies. Als dit bij jou gebeurt, moet je ons direct bellen. Natuurlijk kun je ons ook altijd bellen als je twijfelt. Wanneer het bloedverlies in de periode na de miskraam weer toeneemt en de buikpijn aanhoudt, bel ons dan. Het kan namelijk zijn dat er nog resten zwangerschapsweefsel in je baarmoeder zitten. Deze moeten er uit en we zullen dan samen met de gynaecoloog bespreken wat de beste behandeling is. Als je de miskraam afwacht, geeft dit, behalve een kleine kans op een hevige bloeding, geen risico’s op infectie of beschadiging van de baarmoeder(mond). Ook zijn er geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap.

Behandeling met medicijnen 

De gynaecoloog kan tabletten voorschrijven. Hierdoor kan een spontane miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met buikpijn en bloedverlies. Een behandeling met medicijnen geeft geen risico op infectie of beschadigingen van de baarmoeder(mond). Het geeft ook geen risico’s voor toekomstige zwangerschappen. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig. Hierbij is er ook een klein risico op een hevige bloeding.

Curettage

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina leeggemaakt met een soort schrapertje of met een dun zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt.
Bij 1 op de 20 vrouwen die een curettage krijgen, werkt de behandeling onvoldoende en moet de curettage na 2 weken herhaald worden.

 1 op de 20 vrouwen die een curettage ondergaan, krijgen complicaties, zoals een infectie, hevig bloedverlies of een beschadiging van de baarmoeder(mond). Ook is er een klein risico op problemen door een narcose. Dan is verdere behandeling nodig. Na een curettage is er een kleine kans op verklevingen van het baarmoederslijmvlies. Dan kan het soms iets moeilijker zijn om weer zwanger te worden.

Wanneer bel je ons? 

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, bel ons dan. We bespreken dan samen wat precies de klachten zijn en of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet altijd zo dat bloedverlies in de zwangerschap tot een miskraam leidt.

Bel ons meteen bij:

• aanhoudende buikpijn

• temperatuur van 38ºC of hoger (zowel tijdens of na de miskraam)

• hevig bloedverlies

Emoties 

Het kan zijn dat je na je miskraam een moeilijke tijd hebt. De miskraam brengt een abrupt einde aan het toekomstbeeld dat je had bij deze zwangerschap. Vooral de eerste weken kan het verdriet heel intens zijn. Naast verdriet kunnen er ook andere gevoelens bestaan zoals ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam, opluchting of jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Dit zijn allemaal normale gevoelens en er is geen tijdspad te geven waarin deze gevoelens over gaan. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier. Neem de tijd en probeer erover te praten. Ook binnen een relatie kan de miskraam anders beleefd worden, gun elkaar de ruimte hierin. Mocht je na een tijd merken dat je energie niet terugkomt of dat je blijft piekeren dan kan het zinvol zijn om hulp te zoeken bij de verwerking van je miskraam.

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2024 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign