De vervolgcontroles

Na de eerste afspraak kom je steeds elke 4 weken terug voor een vervolgcontrole, deze duurt over het algemeen 15 minuten. 

Het vervolg…

Na de eerste afspraak kom je steeds elke 4 weken terug voor een vervolgcontrole, deze duurt over het algemeen 15 minuten. Denkt je meer tijd nodig te hebben, dan is het mogelijk om dit van tevoren aan te geven, zodat we een langere afspraak in kunnen plannen.

Naarmate de zwangerschap vordert, willen wij je graag vaker zien en kom je dus met steeds kortere tussenpozen terug. Dit schema ziet er ongeveer als volgt uit:

  • 0-26 weken zwangerschap: elke 4 weken
  • 24-32 weken zwangerschap: elke 3 weken
  • 32-37 weken zwangerschap: elke 2 weken
  • 37-42 weken zwangerschap: elke week

Wat doen we tijdens de vervolgcontroles?

Elke controle meten we je bloeddruk, kijken en voelen we naar de groei van je baarmoeder (en daarmee de groei van je kindje) en luisteren we (vanaf ongeveer 12-14 weken) naar het hartje van de baby. Daarnaast krijg je allerlei informatie van ons die op dat moment van je zwangerschap relevant is en is er natuurlijk alle gelegenheid om vragen te stellen.

De bevalling
Tussen 30 en 35 weken plannen we een langere afspraak in om uitgebreid de komende bevalling en jullie wensen met jou en je partner te bespreken (zie ‘voorbereiding’ onder het tabblad bevalling).

Mocht je dit gesprek graag al eerder willen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

Elke maand is er bovendien een uitgebreide voorlichtingsavond in het Meander Medisch Centrum waar je je via hun website voor in kunt schrijven.

Je zwangerschapskaart

Tijdens de 2e controle krijg je van ons een uitdraai van je elektronische dossier mee. Deze uitdraai bevat alle medische en andere informatie die we van jou gekregen hebben, als ook je bloed- en echo-uitslagen. We vinden het fijn als je deze altijd meeneemt naar het spreekuur, zodat we je nieuwe controle er op kunnen schrijven.

Ga je lekker op vakantie of een weekendje weg, neem je kaart dan mee!

Duur van je zwangerschap

Normaal duurt een zwangerschap tussen 37 en 42 weken.

Ben je 41 weken, dan kunnen we, indien jij dit wenst natuurlijk, een inwendig onderzoek doen om te bekijken of we kunnen strippen.

Via een inwendig onderzoek gaan we met twee vingers de baarmoedermond in en proberen dan de vliezen hiervan los te ‘masseren/woelen’. Er is dus wel minimaal 1 cm ontsluiting nodig om te kunnen strippen.  

Na strippen maakt je lichaam een stofje aan: prostaglandine. Dat maakt de baarmoedermond “rijper”. Daarnaast kan het binnen 24 uur de weeën opwekken. 

Strippen heeft geen risico’s, maar kan wel een klein beetje bloedverlies en pijnlijke harde buiken veroorzaken. Hier hoef je je geen zorgen om te maken, maar bel ons gerust als je vragen of twijfels hebt.

Bij een zwangerschapsduur van 41+5 weken, verwijzen we je naar het ziekenhuis voor een extra controle. Als alles in orde is, mag je gewoon tot 42 weken onder onze leiding bevallen. Indien je bij 42 weken nog niet bevallen bent, zullen we je overdragen aan de gynaecoloog. Deze zal je bevalling op een dag die jullie samen zijn overeengekomen, gaan inleiden.

 

 

 

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2024 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign