Het spiraaltje

Het spiraaltje kan in de baarmoeder gebracht worden vanaf 10-12 weken na je bevalling. 

Verloskundigen Viandenstraat Amersfoort

Een spiraaltje laten plaatsen

Vanaf februari 2020 zijn Winnie en Monique bevoegd en bekwaam om spiraaltjes te plaatsen!
Heb je een anticonceptieconsult gehad bij ons en uiteindelijk gekozen voor een spiraaltje of heb je zelf het besluit genomen dat dat de beste anticonceptiemethode is voor jou, dan zullen wij een recept uitschrijven voor de spiraal van jouw keuze en een afspraak maken op de praktijk om deze te plaatsen.

Het spiraaltje kan in de baarmoeder gebracht worden vanaf 10-12 weken na je bevalling. Dit is de tijd dat de baarmoeder en baarmoedermond voldoende hersteld zijn en de kans op complicaties dus zeer gering is. Het is niet nodig om een menstruatie af te wachten. Zeker als je borstvoeding geeft, kan het weken tot maanden duren voor je weer ongesteld wordt, maar dit hoeft dus niet afgewacht te worden om een spiraaltje te laten plaatsen.

Voor het plaatsen van een spiraaltje adviseren wij om een uur voor de afspraak 1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen in te nemen. Dit vanwege de eventuele buikkrampen die kunnen voorkomen na de plaatsing.

 

Advies na plaatsing van het spiraaltje

Graag geven we het volgende advies:

  • De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
  • Na het plaatsten kan je de eerste dagen wat last hebben van bloedverlies en/of krampen: bij deze klachten mag 2 x 500mg paracetamol of Ibuprofen 1x 400 mg ingenomen worden. 
  • De Mirena/Kyleena is 7 dagen na plaatsing een betrouwbaar anticonceptiemiddel.   Vanaf dit moment kan er weer onbeschermde geslachtsgemeenschap plaatsvinden. Wordt het spiraaltje binnen 7 dagen na je eerste dag van de menstruatie geplaatst dan is deze direct betrouwbaar.
  • Het koperhoudende spiraal geeft direct bescherming na plaatsing.
  • De Mirena/Kyleena kan de eerste maanden wat meer tussentijdse bloedingen geven. Na ongeveer 6 maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en nemen deze klachten vaak af. Een deel van de vrouwen heeft na een jaar zelfs helemaal geen bloedverlies meer of maar een enkele dag.

 

Wanneer bel je ons?

Tot zes weken na het plaatsen van de spiraal kun je ons bellen voor al je vragen. Na deze periode neemt je huisarts de zorg weer over.
Echter, mocht je nog vragen of zorgen hebben, en wil je deze graag met ons overleggen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. 
Indien de volgende gevallen binnen zes weken na plaatsen van het spiraaltje plaatsvinden, neem dan contact met ons op:

  • Bij koorts (temperatuur boven de 38,5 graden Celsius), vooral samen met buikpijn en veranderde afscheiding (stinkend of kleurverandering)
  • Bij hevig bloedverlies met stolsels en duizelingen
  • Bij buikpijn die niet verminderd met goede pijnstilling (2 x 500 mg paracetamol elke 4-6 uur) Vergeet niet te vermelden dat je onlangs een spiraal hebt laten plaatsen.
  • Als het spiraal door krampen in de eerste 6 weken eruit komt.
  • Bij aanhoudende klachten die ontstaan zijn na het plaatsen van de spiraal bij ons op de praktijk.

 

Vervanging of verwijdering van het spiraaltje

Op www.spiraalcheck.nl kun je je spiraal tegen een kleine bijdrage laten registreren waarbij je automatisch een bericht krijgt als deze vervangen moet worden.

Na 5 jaar moet een spiraal vervangen worden!

De enige uitzondering is de T-safe, deze mag 10 jaar blijven zitten.

Wil je (eventueel voor de maximale termijn) je spiraal laten verwijderen of wisselen dan mag je daarvoor een afspraak maken op de praktijk. Je bent vlot na het verwijderen van een spiraal alweer vruchtbaar! Verwijderen van je spiraal bij ons in de praktijk is kosteloos.

 

https://www.spiraalplaatsen.nlMeer informatie over het spiraaltje vind je op www.spiraalplaatsen.nl

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2024 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign