Echo‘s

Onze praktijk beschikt over een eigen echo-apparaat. We maken tijdens je zwangerschap om verschillende redenen een echo, deze worden gemaakt tijdens een apart echospreekuur. Deze echospreekuren zijn op wisselende dagen en tijdstippen.

Verloskundigen Viandenstraat Amersfoort

Vitaliteitsecho of vroege echo

Indien er een indicatie bestaat of als jullie deze echo graag wensen maken wij tussen 8 en 10 weken zwangerschap een eerste echo om te kijken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Deze echo wordt niet vergoed door de verzekeraar (tenzij er een medische indicatie voor is), maar bieden wij graag aan als dit bijdraagt aan jullie geruststelling.

De termijnecho

Deze wordt meestal bij een zwangerschapsduur tussen 10 en 12 weken gemaakt. Het doel van een termijnecho is het nauwkeurig vast kunnen stellen van je zwangerschapsduur en daarmee dus je uitgerekende datum. Tijdens de echo kijken we of het hartje klopt en meten we de lengte van je kindje op (van hoofdje naar stuitje). Hoe groot je kindje is, geeft aan hoeveel weken je zwanger bent. Op deze manier kunnen we controleren of je uitgerekende datum berekend via de eerste dag van je laatste menstruatie ook daadwerkelijk klopt. Zo nodig passen we de datum dus aan na de echo.

Verder geeft de termijnecho informatie over of de zwangerschap zich ook echt in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van 1 of meer kindjes.

Ook kijken we tijdens deze echo globaal naar de ontwikkeling van je kindje. Veel organen en structuren van het kindje zijn nog niet nauwkeurig te beoordelen, maar soms kunnen ernstige afwijkingen, ook rond de 10-12 weken zwangerschap, wel al zichtbaar zijn. Als we een afwijkende bevinding doen, zullen we je hiervan op de hoogte brengen. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan kun je dit natuurlijk tijdens de echo aangeven.

In principe wordt de echo via de buik gemaakt. Het kan echter zijn dat we het op deze manier toch niet goed kunnen zien en dan zullen we een inwendige echo maken.

Een nekplooimeting wordt tijdens deze echo niet gedaan.

13 weken echo

De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo. Er wordt bij deze echo gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. De echo vindt plaats tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. Deze echo wordt aangeboden in studieverband waarvoor je toestemming gevraagd wordt om de uitslagen van de echo te delen met de onderzoekers.

Structureel echoscopisch onderzoek / de 20 weken echo

Deze echo vindt plaats tussen 18 en 22 weken en wordt aan iedere zwangere aangeboden. De echo is in eerste instantie bedoeld om een open ruggetje en/of schedel uit te sluiten. Daarnaast worden ook verschillende organen, het aangezicht en de ledematen bekeken. Meer informatie over deze echo vind je onder het tabblad ‘onderzoek’.

Groei-echo

Deze echo vindt alleen plaats als daar reden toe is; bijvoorbeeld als je buik tijdens de gewone controle te groot of te klein gevonden wordt of als je al eens eerder een kindje met een hoog of juist laag geboortegewicht hebt gehad. We kijken tijdens de echo naar de grootte of groei van de baby, als ook naar de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de baby.

Echo placentalokalisatie

Soms wordt bij de 20 weken echo vastgesteld dat de placenta (moederkoek) over of dichtbij de baarmoedermond ligt. Bij 32 weken zal dan nogmaals de positie van de placenta ten opzichte van de baarmoedermond bekeken worden. Dit is namelijk belangrijke informatie voor de aanstaande bevalling. De echo wordt zowel via de buik als inwendig gemaakt om een compleet beeld te kunnen vormen.

De liggingsecho

Als de verloskundige tijdens de controle tussen ongeveer 34 en 36 weken (of daarna) twijfelt over de ligging van de baby, zullen we deze met de echo vaststellen. Naast dat de ligging bepaald wordt, zal er ook gekeken worden naar de hoeveelheid vruchtwater, waar de placenta ligt en hoe de groei van de baby is.

 

 

 

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2024 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign