Waar bevallen?

Wij begeleiden zowel thuis- als poliklinische bevallingen. Poliklinisch houdt in dat je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. 

Waar wil je bevallen?

Wij begeleiden zowel thuis- als poliklinische bevallingen. Poliklinisch houdt in dat je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt.

Wat voor jou en je partner het meest vertrouwd, ontspannen en veilig voelt, is uiteindelijk de beste plek om te bevallen. Uit medisch oogpunt is bevallen zowel thuis als poliklinisch beide veilig. Mocht je er tijdens je zwangerschap niet uitkomen waar je wilt bevallen, dan kun je altijd nog tijdens je bevalling beslissen.

Het ziekenhuis waar wij het meest mee samenwerken is het Meander Medisch Centrum. Mocht je meer informatie willen over een (poliklinische) bevalling in dit ziekenhuis, dan kun je een voorlichtingsavond bezoeken. Op www.meandermc.nl/bevallen vind je wanneer deze avonden gegeven worden en kun je je aanmelden.

Thuis bevallen 

Thuis is jouw eigen vertrouwde omgeving en daardoor zul je meestal meer ontspannen zijn, waardoor een bevalling sneller kan verlopen.

We zullen vaak een aantal keren bij je langskomen, totdat de bevalling zo ver gevorderd is, dat de baby binnen een paar uur wordt verwacht. Wanneer we bij je blijven hangt natuurlijk ook af van wat jij zelf prettig vindt.

Bij een thuisbevalling worden wij ondersteund door een kraamverzorgster. Deze bellen wij in de laatste fase van de ontsluiting en dan zetten we ook alle spullen klaar in de kamer waar je gaat bevallen. Het is heel fijn als je er zelf voor zorgt dat de spulletjes voor de baby (kleertjes, kruiken etc) klaar staan.

Als de bevalling goed verlopen is, zullen wij ongeveer 2-3 uur na de geboorte van jullie kindje weer vertrekken. De kraamverzorgster blijft dan nog om jou te helpen met wassen/douchen en om de baby te verzorgen. Bovendien ruimt zij alles op, zodat jij en je partner kunnen bijkomen na de bevalling.

Verder begeleidt zij jullie ook bij de voeding en verzorging van de baby, zodat jullie samen goed voorbereid de nacht in kunnen gaan.

Mochten zich complicaties voordoen tijdens je bevalling, dan zullen wij de zorg overdragen aan de gynaecoloog. De meeste overdrachten kunnen in rust verlopen (zonder spoed). We zullen dan ook bijna altijd met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan.

In Amersfoort en omgeving kun je veilig thuis bevallen, mede doordat de ziekenhuizen dichtbij zijn en ambulancevervoer vlot geregeld is, als er sprake is van spoed.

Praktische voorwaarden om thuis te bevallen: 

 • niet op zolder
 • een verhoogd bed (min. 70 cm.hoog)
 • een kamer met verwarming (ca. 23°C)
 • water op dezelfde verdieping als je bevalplek
 • een kraamverzorgende voor assistentie bij de bevalling en tijdens de kraamperiode
 • een kraampakket (meestal te verkrijgen via uw verzekering)
 • 1 of 2 metalen kruik(en)
 • zorg voor een goede trapleuning!

Poliklinisch bevallen 

Als de baring goed vordert, gaan we op een gegeven moment samen naar het ziekenhuis. Over het algemeen geldt dat vrouwen die voor het eerst bevallen vanaf ongeveer 6-7 cm ontsluiting naar het ziekenhuis gaan en vrouwen die al eens bevallen zijn vanaf ongeveer 4-5 cm ontsluiting. Dit heeft met name te maken met de capaciteit (het aantal verloskamers) in het ziekenhuis. We zullen altijd alles samen overleggen en eerder of juist later vertrekken op jouw verzoek of omdat wij inschatten dat het vlot zal gaan, is dus altijd mogelijk.

Voordat we naar het ziekenhuis gaan, komen we dus één of enkele keren bij je thuis. In het ziekenhuis worden wij, net als thuis, ondersteund door een kraamverzorgster.

Als de bevalling zonder complicaties is verlopen, ga je over het algemeen 3-4 uur na de geboorte van je kindje weer naar huis. De kraamverzorgster zal dan met je meegaan. Ook ’s nachts zal zij nog thuis komen om jullie te ondersteunen zodat jullie met een gerust gevoel de nacht in gaan.

In principe begeleiden wij poliklinische bevallingen in het Meander Medisch Centrum. Soms gebeurt het echter, dat dit ziekenhuis geen ruimte voor ons heeft of dat jullie sterke voorkeur hebben voor een ander ziekenhuis. We wijken dan uit naar het WKZ of Diakonessenhuis in Utrecht of het Tergooi.

Aan een poliklinische bevalling zijn kosten verbonden, een zogenaamde eigen bijdrage. Vraag dit van tevoren goed na bij je zorgverzekeraar.

Praktische voorwaarden om poliklinisch te bevallen: 

 • een verhoogd bed (min. 70 cm hoog)
 • 1 of 2 metalen kruik(en)
 • kraamverzorgende geregeld voor de kraamperiode
 • vervoer van en naar het ziekenhuis moet je zelf regelen

Bevallen in het ziekenhuis met een medische indicatie

In de meeste gevallen zal de gynaecoloog je bevalling begeleiden als er zich een complicatie heeft voorgedaan in de zwangerschap of tijdens de bevalling. Soms mogen wij ook je bevalling begeleiden, na overleg met de gynaecoloog en met goede afspraken over het verloop van je bevalling en eventuele vervolgstappen tijdens en na je bevalling.

 Nb: bij de thuiszorgwinkel kun je terecht voor het huren van onder andere klossen, een ondersteek, een babyweegschaal of een borstkolf. Het adres is: Vanadiumweg 15 in Amersfoort. Tel. 033-4619191.

De verhuurartikelen kunnen ook en telefonisch of via de webshop (www.uwthuiszorgwinkel.nl) worden besteld en gratis thuis worden bezorgd. De thuiszorgwinkel heeft ook een vestiging bij Nijhof in Baarn. Deze vestiging is zeven dagen per week geopend, doordeweeks tot 21.00u.

Het bedrijf Harting Bank bezorgt (gratis) artikelen die je in de thuiszorgwinkel vindt (o.a. klossen). Bestellingen kunnen gedaan worden via: www.harting-bank.nl

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2024 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign