Onderzoek

In Nederland krijgt iedere zwangere de keuze of ze wel of geen gebruik wil maken van prenatale screening. Dit wordt tijdens de eerste controle besproken.

Verloskundigen Viandenstraat Amersfoort

Wat is prenatale screening?

Prenataal betekent ‘voor de geboorte’. Een screening is een onderzoek door middel van een test waarbij onderzocht wordt of je ongeboren kindje een verhoogde kans heeft op een aangeboren afwijking.

Counseling

Tijdens de eerste controle, de intake, gaan wij uitgebreid met jou en je partner in op alle mogelijkheden van prenatale screening. We bespreken de verschillende testen en de voor- en nadelen ervan. Na deze counseling kunnen jullie dan een definitieve keuze maken of je wel of geen onderzoek wilt laten verrichten.

NIPT

Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen bij de zwangere. In het bloed is, naast het eigen DNA, ook DNA van de placenta aanwezig. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kindje.
Dit DNA kan worden onderzocht op trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom).
De betrouwbaarheid van de NIPT is erg hoog. Als er bij NIPT geen sprake blijkt van een trisomie (21, 13 of 18) dan is de kans dat dit toch het geval is kleiner dan 1:1000.
Wanneer er na de test wel sprake lijkt te zijn van een trisomie, is er nog enkele procenten kans dat het kindje dit toch niet heeft. Om dit zeker te weten, zal er prenatale diagnostiek worden aangeboden, oftewel een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze testen geven 100% zekerheid.

Naast dat de NIPT onderzoekt of er drie in plaats van twee exemplaren zijn van de chromosomen 21, 18 en 13 kan de test ook andere aandoeningen vinden. Dit zijn dan andere chromosoomafwijkingen bij het kind, in de placenta (moederkoek) en heel soms ook bij de zwangere zelf. Dat noemen we nevenbevindingen. Je kiest zelf of je nevenbevindingen wilt weten.

Alles op een rijtje:
• De NIPT kan worden uitgevoerd vanaf 10 weken zwangerschap
• Er zijn geen kosten aan verbonden
• De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn
• Je kunt de NIPT met of zonder nevenbevindingen uit laten voeren
• De uitslag duurt 10 werkdagen
• Er wordt geen uitslag gegeven over het geslacht van de baby

Structureel echoscopisch onderzoek:

de 13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Deze echo wordt aangeboden naast de al bestaande 20 weken echo om lichamelijk afwijkingen bij het kindje op te sporen. Sommige ernstige afwijkingen zijn al rond 13 weken zichtbaar. Deze echo is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie, namelijk de Imitas-studie.
 
De 13 weken echo valt, net als de 20 weken echo, onder prenatale screening. Het is een medisch onderzoek dat je kunt laten doen tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. Je kiest als ouders zelf, met begeleiding van ons (de verloskundige) of je deze echo wilt laten verrichten. Ook deze echo wordt, net als de 20 weken echo, in onze praktijk zelf uitgevoerd.
 Als de echoscopiste vermoedt, dat er sprake is van een lichamelijke afwijking, zal zij vervolgonderzoek aanbieden.
 
Wetenschappelijke studie
Je kunt de 13 weken echo alleen krijgen als je meedoet aan de wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 weken echo. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid.
Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS of deze echo zal worden aangeboden als reguliere screening tijdens de zwangerschap. De studie duurt t/m 2024.
De 13 weken echo:

Structureel echoscopisch onderzoek /

de 20 wekenecho

Deze echo vindt plaats tussen 18 en 22 weken zwangerschap. Met de echo kun je laten onderzoeken of je kindje een open rug of een andere aangeboren lichamelijke afwijking heeft. Verschillende structuren worden uitgebreid bekeken, zoals de rug, het hart, de hersenen en de nieren.
Mocht een bepaalde structuur niet goed in beeld te brengen zijn (bijvoorbeeld door de ligging van de baby), zal de echoscopiste je vragen om nog een keer (binnen een aantal uur/dagen) terug te komen.
Volledig uitsluiten van lichamelijke aandoeningen kan de 20 wekenecho niet.
De echo zit in de basisverzekering en wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Prenatale diagnostiek

Diagnostiek houdt in, een vlokkentest, een vruchtwaterpunctie of uitgebreid echoscopisch onderzoek bij de gynaecoloog.

Je komt in aanmerking voor prenatale diagnostiek, als de uitslag van de NIPT afwijkend is of als er medische reden bestaat. Deze reden kan zijn, dat je zelf een bepaalde aandoening hebt of dat er in je familie of bij je partner een aangeboren of erfelijke afwijking aanwezig is, of als je eerder een kindje met een afwijking hebt gekregen. Ook bij het gebruik van medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor je zwangerschap kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek.

De kosten van prenatale diagnostiek worden bij een medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan wel ten koste gaan van je eigen risico.

 

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2024 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign