Onderzoek

In Nederland krijgt iedere zwangere de keuze of ze wel of geen gebruik wil maken van prenatale screening. Dit wordt tijdens de eerste controle besproken.

Verloskundigen Viandenstraat Amersfoort

Wat is prenatale screening?

Prenataal betekent ‘voor de geboorte’. Een screening is een onderzoek door middel van een test waarbij onderzocht wordt of je ongeboren kindje een verhoogde kans heeft op een aangeboren afwijking.

Counseling

Tijdens de eerste controle, de intake, gaan wij uitgebreid met jou en je partner in op alle mogelijkheden van prenatale screening. We bespreken de verschillende testen en de voor- en nadelen ervan. Na deze counseling kunnen jullie dan een definitieve keuze maken of je wel of geen onderzoek wilt laten verrichten.

NIPT

Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen bij de zwangere. In het bloed is, naast het eigen DNA, ook DNA van de placenta aanwezig. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kindje.
Dit DNA kan worden onderzocht op trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom).
De betrouwbaarheid van de NIPT is erg hoog. Als er bij NIPT geen sprake blijkt van een trisomie (21, 13 of 18) dan is de kans dat dit toch het geval is kleiner dan 1:1000.
Wanneer er na de test wel sprake lijkt te zijn van een trisomie, is er nog enkele procenten kans dat het kindje dit toch niet heeft. Om dit zeker te weten, zal er prenatale diagnostiek worden aangeboden, oftewel een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze testen geven 100% zekerheid.

Alles op een rijtje:
• De NIPT kan worden uitgevoerd vanaf 11 weken zwangerschap
• De kosten bedragen €175,- (deze worden niet vergoed door de verzekeraar)
• De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn
• De uitslag duurt 10 werkdagen
• Er wordt geen uitslag gegeven over het geslacht van de baby
• Omdat de NIPT in Nederland in studieverband wordt uitgevoerd, kun je de NIPT alleen laten verrichten als je meedoet aan deze studie (TRIDENT-2). Meer hierover kun je lezen op www.meerovernipt.nl

Combinatietest

Naast de NIPT kun je ook nog steeds kiezen voor de combinatietest.
Dit is een kansbepalende test die aangeeft of er bij jouw kindje een verhoogde kans bestaat op trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) of trisomie 13 (Patausyndroom).
De test bestaat uit een bloedonderzoek (serumscreening) en een nekplooimeting (echo). Deze vinden plaats tussen 9 en 14 weken zwangerschap.
Indien er een verhoogde kans bestaat (1:200 of hoger), kom je in aanmerking voor verder onderzoek.

Alles op een rijtje:
• De combinatietest kan worden uitgevoerd tussen 9-14 weken zwangerschap (het bloedonderzoek vanaf 9 weken en de nekplooimeting vanaf 11 weken)

• De kosten bedragen €168,- (deze worden over het algemeen niet vergoed door de verzekeraar)

• De uitslag van de test is een kansbepaling

• De uitslag duurt ongeveer 1 week

Wil je meer informatie over en hulp bij de keuze voor prenatale screening, kijk dan op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl en bekijk onderstaande folder.

Bekijk hier de folder informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom >>

Structureel echoscopisch onderzoek / de 20 wekenecho

Deze echo vindt plaats tussen 18 en 22 weken zwangerschap. Met de echo kun je laten onderzoeken of je kindje een open rug of een andere aangeboren lichamelijke afwijking heeft. Verschillende structuren worden uitgebreid bekeken, zoals de rug, het hart, de hersenen en de nieren.
Mocht een bepaalde structuur niet goed in beeld te brengen zijn (bijvoorbeeld door de ligging van de baby), zal de echoscopiste je vragen om nog een keer (binnen een aantal uur/dagen) terug te komen.
Volledig uitsluiten van lichamelijke aandoeningen kan de 20 wekenecho niet.
De echo zit in de basisverzekering en wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Prenatale diagnostiek

Diagnostiek houdt in, een vlokkentest, een vruchtwaterpunctie of uitgebreid echoscopisch onderzoek bij de gynaecoloog.

Je komt in aanmerking voor prenatale diagnostiek als er een verhoogd risico bij de combinatietest is, als de uitslag van de NIPT afwijkend is of als er medische reden bestaat. Deze reden kan zijn, dat je zelf een bepaalde aandoening hebt of dat er in je familie of bij je partner een aangeboren of erfelijke afwijking aanwezig is, of als je eerder een kindje met een afwijking hebt gekregen. Ook bij het gebruik van medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor je zwangerschap kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek.
Meer informatie over de verschillende onderzoeken vind je op https://www.hetwkz.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Vruchtwaterpunctie en https://www.hetwkz.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Vlokkentest

De kosten van prenatale diagnostiek worden bij een medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan wel ten koste gaan van je eigen risico.

 

Meld je direct aan!

Je kunt je online aanmelden bij Verloskundigen Viandenstraat. 

Aanmelden >>

Heb je vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!

Neem contact met ons op >>

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99

Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort

E: verloskundigen@viandenstraat.nl

Spoedlijn: (06) 5343 3633

Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Locatie soesterkwartier
Noorderwierweg 84
3812DM Amersfoort

Copyright 2021 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign