Kraamperiode
De kraamperiode is bedoeld om te herstellen van je bevalling en om te wennen aan je kindje en aan de nieuwe gezinssituatie.
Wij zorgen voor jou…
Zowel wij als de kraamzorg zorgen voor jou en je kindje (en je partner) in de eerste week na de geboorte.
Het is een hectische en intensieve tijd. De hectiek en ook het (meestal) minder slapen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van “kraamtranen”. Je kunt dan om de kleinste dingen in huilen uitbarsten en ziet het soms even niet meer zitten. Dit is helemaal niet gek; bijna iedere nieuwe moeder maakt het mee. En meestal gaat het vanzelf weer over. Als dit gevoel na een goede nachtrust niet overgaat, praat er dan over, met je partner, met ons en/of met je huisarts.
Daarnaast is het natuurlijk een heel gezellige en blije tijd: er is net een prachtig kindje geboren! Je naasten komen langs op bezoek om te feliciteren en jullie worden de eerste week na de geboorte heerlijk verzorgd en ondersteund door de kraamverzorgster.
Let er goed op, dat je je grenzen aangeeft in bijvoorbeeld de hoeveelheid kraambezoek. Een week met de kraamverzorgster gaat razendsnel voorbij en daar moet je proberen optimaal van te genieten en te leren.
Borstvoeding en flesvoeding
Wil je borstvoeding gaan geven? Dan is het soms heel prettig om je al tijdens je zwangerschap voor te bereiden. Dit kan door informatie op de vragen (bijvoorbeeld bij borstvoedingsorganisaties of kraamzorgbureaus), een cursus te volgen en/of je goed in te lezen.
In principe heb je niks nodig om met borstvoeding te beginnen. Een kolf is op elk moment te huren en ook eventuele hulpmiddelen zijn zo gehaald in je kraamtijd.
Wil je flesvoeding gaan geven? Dan is het belangrijk dat je voor je bevalling zorgt dat je flesjes, spenen en voeding geschikt voor baby’s van 0 tot 6 maanden in huis hebt. Wij en de kraamverzorgster begeleiden je tijdens je kraambed in het geven van flesvoeding.
Herstel van je bekken en bekkenbodem
Het is erg belangrijk om tijdens je kraamperiode rustig aan te doen. Op die manier krijgt je bekken de tijd om te herstellen van de zwangerschap en bevalling.
Mocht je bekenklachten of klachten van de bekkenbodem (zoals ongewild urineverlies) ervaren, laat het ons dan weten. Dan kunnen we samen bespreken welke hulp nodig is.
Hielprik
Tijdens de kraamweek wordt een beetje bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. Dit bloed wordt vervolgens onderzocht op onder meer een aantal zeldzame stofwisselingsziekten. Als je baby zo’n aandoening heeft, maakt het een groot verschil voor de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je baby om dat snel te weten. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Daarnaast wordt ook de eerste gehoortest gedaan bij je kindje.
Als je partner (of jij) aangifte heeft gedaan van de geboorte van je baby bij het gemeentehuis, wordt de JGZ (jeugdgezondheidszorg) op de hoogte gebracht. Een medewerker van het JGZ komt dan bij jullie thuis langs om de hielprik en de gehoortest uit te voeren. De uitslag van de gehoortest krijg je meteen. De uitslag van de hielprik duurt een paar weken en wordt ook naar het consultatiebureau gestuurd. Bij de hielprik geldt: geen bericht is goed bericht
In onderstaande folder kun je meer lezen over de hielprik en de gehoortest
Bekijk hier de folder: screening bij pasgeborenen Hielprikscreening Gehoorscreening >>
De eerste weken
In de eerste weken na de geboorte heeft jullie kindje jou en je partner heel veel nodig en wil dus het liefst de hele dag bij je zijn. Probeer hier tijd en aandacht voor te hebben en laat andere ‘taken’ in huis even voor wat ze zijn.
De wereld staat vaak even stil: je leeft letterlijk in een cocon. Op deze manier kun je al je tijd en energie steken in het vormen van een gezin, al dan niet met broertjes of zusjes.
Sommige vrouwen (en/of partners) hebben behoefte aan extra ondersteuning in deze tijd. Er zijn dan verschillende wegen die je kunt bewandelen. Neem daarvoor contact op met ons, het consultatiebureau of je huisarts.
Wil je je graag tijdens de zwangerschap al voorbereiden op het ouderschap en meer ondersteuning ontvangen, dan is Kidswise misschien iets voor jou: www.kids-wise.nl.
Heb je vragen?
Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!
Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel ons op: (033) 463 40 99
Verloskundigen Viandenstraat
Hendrik van Viandenstraat 8
3817 AB Amersfoort
E: verloskundigen@viandenstraat.nl
Spoedlijn: (06) 5343 3633
Locatie de nieuwe stad
Oude fabriekstraat 4A
3812 NR Amersfoort

Copyright 2022 • Verloskundigen Viandenstraat • Webdesign & realisatie: StylettoDesign